Wat weet jij over dat torentje in Houten-Zuid?

20 mei '20

Is het jou wel eens opgevallen; dat eeuwenoude torentje tussen de nieuwbouwhuizen in Houten-Zuid? Het aangezicht van dat torentje, genaamd Kasteel Schonauwen, is inmiddels net zo vertrouwd als de dagelijkse passage van fietsers en wandelaars. Maar hoe lang staat dit gebouw er eigenlijk al? En waarom wordt het een kasteel genoemd, terwijl er alleen een torentje staat?

Afbeelding Kasteel Schonauwen

Nieuwbouw en historie

De combinatie van nieuwbouw direct aan een historische plek, zie je vaker terug in Houten-Zuid. Zo wordt het Hofpark gebouwd op een locatie, waarnaast voorwerpen uit de Bronstijd zijn gevonden. Kasteel Schonauwen is wat minder oud en werd in 1261 gesticht. Eeuwenlang was dit gebouw veel meer dan een woontoren. Het was een strategische voorpost van de graven van Culemborg. Naarmate de eeuwen verstreken, veranderde het uiterlijk en de functie van het kasteel.

Indrukwekkend kasteel

Volgens oude tekeningen maakte dit torentje vroeger onderdeel uit van een indrukwekkend kasteel. Rond 1305 werd een achthoekige woontoren gebouwd en kreeg het de naam Schonauwen. Een eeuw later werd de woontoren omgedoopt tot een imposante waterburcht, met de naam Kasteel Schonauwen, van 15 bij 20 meter. Ook het torentje dat je vandaag de dag nog kunt bewonderen, en maar liefst 13,5 meter hoog is, werd toen gebouwd.

De verandering

Het kasteel bevatte woonvleugels, dienstwoningen en lag direct aan de gracht. Om bij het kasteel te komen, moest je over twee bruggen. In de volgende eeuwen werd het nodige onderhoud verricht aan het kasteel. Hiermee veranderde ook het uiterlijk, vooral aan het einde van de zeventiende eeuw. Toen werd het kasteel omgevormd naar een buitenhuis, omringd door een bloementuin en boomgaarden. Daarnaast werd de gracht gedicht.

Van kasteel naar torentje

Naast het uiterlijk veranderde het kasteel regelmatig van eigenaar. Uiteindelijk besloot eigenaar Hendrik Ravee in 1813 het volledige kasteel te laten slopen. Alleen de toren die nu nog steeds overeind staat, bleef gespaard. Hoewel Kasteel Schonauwen inmiddels niet meer is dan deze toren, is de naam blijven bestaan.

Hoe verloopt het project? Bekijk hier de planning
Wat heeft de omgeving te bieden? Bekijk de nabije voorzieningen