De architect aan het woord

30 april '20

“Wat dit project bijzonder maakt? Dat je bovenop een monument uit de Bronstijd woont met een park recht voor je deur”, vertelt de enthousiaste architect Pieter Sprangers van Nothing Beats The Architect. In samenwerking met landschapsarchitect LapLab ontwikkelt hij nieuwbouwwijk Hofpark, het slotstuk van Houten-Zuid.

Toekomst, heden en historie verenigd

Dat de plek waarop gebouwd wordt allesbehalve een dertien-in-een-dozijn-locatie is, werd duidelijk tijdens grondonderzoek. “Er werden voorwerpen uit de bronstijd ontdekt, waaronder bijvoorbeeld een kano. Deze stukken grond zijn nu aangegeven als monumentale vindplek. En dat maakt de ontwikkeling lastig, maar tegelijkertijd heel bijzonder.”

Pieter Sprangers

De architecten staan dus voor een uitdaging om een nieuwbouwwijk op historische grond te ontwikkelen. “Op plekken waar monumentale voorwerpen zijn gevonden, kunnen bijvoorbeeld geen bomen geplant worden. Er moet altijd de mogelijkheid blijven voor extra grondonderzoek, terwijl de bewoners kunnen blijven wonen in hun eengezinswoning, appartement of bungalow. Ook moeten we extra goed nadenken over bijvoorbeeld de rioleringen, kabels en leidingen. Bovendien willen we een verband laten terugkomen tussen het landschap en de architectuur.”

De bijzondere geschiedenis van de bouwgrond is niet het enige speciale aan dit project, legt Sprangers uit. “Er worden straks huizen gebouwd die direct uitkijken op een park. Als je dan dus de deur uitstapt en door je tuin loopt, kom je direct uit op een ruim opgezet park. De woningen die daar direct aan grenzen, hebben dus letterlijk een park voor deur.”

“Waarom je hier een huis zou willen kopen”? Lang hoeft Sprangers niet te zoeken naar de antwoorden op deze vraag. Zo is volgens hem het bijzondere aan deze wijk niet de aanwezigheid van het op loopafstand gelegen treinstation en winkelcentrum Castellum, recreatiewater de Rietplas, of meerdere basisscholen. “Je woont in een park aan de prachtige Vijfwal, dichtbij het buitengebied van Houten. En dat terwijl je op een historische plek woont. Die combinatie is toch wel speciaal.”

Meer weten over Hofpark? Neem contact met ons op
Wat is er te doen in de omgeving? Bekijk hier de voorzieningen