Rijk verleden zorgt voor bijzonder landschap

13 april '21

Een meanderend pad dat het park doorklieft, drassige groenzones die het water opvangen en een houten speeltoestel in de vorm van een ‘longhouse’. Het toekomstige landschap van Hofpark is gebaseerd op hoe het er hier vroeger uitzag. Landschapsarchitect Sander Lap van LAP Landscape & Urban Design vertelt vol enthousiasme over zijn inspiratiebronnen.

Inspiratie uit het verleden

In Hofpark zijn sporen gevonden van bewoning uit de brons-, ijzer- en Romeinse tijd. “Het is een bijzondere plek met een rijk verleden, dé inspiratiebron voor het toekomstige landschap”, licht Sander Lap toe. Zoals voor het park, het groene DNA van de buurt. “Door het park kronkelt een pad, gebaseerd op de meanderende uitloop van de rivier die hier vroeger stroomde. Het park bestaat straks grotendeels uit ruig grasland met lieve bloemetjes. Er komen waterinfiltratiezones die water opvangen en een groene uitstraling geven. Deze wadi’s en de ruige beplanting verwijzen naar het vroegere drassige landschap.”

image alt

Respect voor de archeologie

Aan het park grenzen woningen die lage groene erfafscheidingen krijgen. Zo lopen ze naadloos over in het parklandschap. De beplanting in het park blijft eveneens laag. “Dat heeft ermee te maken dat deze plek een archeologisch rijksmonument is,” vertelt Sander. “In Hofpark is niet alles opgegraven - wat bijvoorbeeld in Castellum wel het geval is. Je woont hier aan en óp de archeologie. Misschien ligt er een bijzondere archeologische vondst onder jouw huis! Dit betekent dat we geen bomen met diepe wortels mogen plaatsen. Die kunnen de bodem aantasten. We kiezen daarom voor een duurzaam ingericht landschap, met respect voor het verleden.”

image alt

Klauteren als de Romeinen

Ook de robuuste speelplaats die in het park komt, is een verwijzing naar de opgravingen. Archeologen vonden hier de restanten van een woonboerderij uit de Bronstijd. Sander: “Dit ‘longhouse’ inspireerde ons om een geraamte te maken van houten palen waarop kinderen kunnen klimmen en klauteren. De vorm is eigenlijk de ‘footprint’ van de woning. In deze speelplaats komen ook schommels, een glijbaan en een klimrek. Zo dicht bij de school wordt het een echte ontmoetingsplek in de buurt.”

Passend bij Houten

Hofpark is het laatste plan dat in Houten-Zuid wordt gerealiseerd. Het is geen losstaand plan, integendeel: het wordt verweven in Houten. “We zorgen via doorsteekjes voor een goede verbinding met de aangrenzende woningen in de wijk de Grassen. En natuurlijk geven we prioriteit aan fietsen, dat is typisch Houtens. Via het naastgelegen fietspad fiets je vlot richting Castellum. Het duurzame landschap van Hofpark sluit straks naadloos aan op het groene dorp, het sluitstuk van Houten-Zuid.”